Необходими продукти за 5 кг. брашно:
100-120 г мая
30 яйца
1 1/4 л. прясно мляко
1 1/4 кг. захар
5-6 супени лъжици ракия
1 кг. масло
5-6 ванилии
лимонена кора или 3 г лимонена есенция
1/2 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
В дълбок съд смесвате маята и чаша и половина прясно мляко. Прибавяте брашно докато се получи умерено гъста смес. Покривате съда със капак и го оставяте на топло да втаса. Останалото тесто се пресява, правите кладенче по средата и добавяте половин лъжичка сол. В друг съд смесвате яйцата, захарта, останалото мляко, ванилията и лимонената кора или есенция. Разбъркваме добре и добавяме към брашното заедно с втасалата мая. Тестото се меси като се разтегля настрани. Как да разберете дали тестото е готово? Тестото е готово като само започне да се отделя от плота или съда, в който го месите. Готовото тесто увивате в лек плат и го оставяте на топло да втаса. Втасалото тесто увеличава обема си до 3 пъти. Има различни форми за приготвяне на козунаци, така че импровизирайте. Важно е да знаете, че тестото не бива да заема повече от половината тава, в която ще се пече. Тавата трябва да е предварително намазана с масло, за да не залепва. Преди да започнете да печете козунака намажете го с разбито яйце и поръсете с захар на кристали или белени бадеми. В началото козунака се пече в силна фурна, а после в умерена. Когато получете златист загар по повърхността на козунака е време да го извадите от фурната. Козунаците се вадят от тавата топли.
0 comments:
Публикуване на коментар