сряда, 12 февруари 2014 г.

Класическа рецепта за козунак

Какво е Велик ден без козунак? Вече може да си закупите козунак по всяко време на годината от почти всяка баничарница, но нищо няма да зарадва повече роднините ви от това да им приготвите вкусен, сладък, домашен козунак.


Необходими продукти за 5 кг. брашно:
100-120 г мая
30 яйца
1 1/4 л. прясно мляко
1 1/4 кг. захар
5-6 супени лъжици ракия
1 кг. масло
5-6 ванилии
лимонена кора или 3 г лимонена есенция
1/2 ч. л. сол

Начин на приготвяне:

В дълбок съд смесвате маята и чаша и половина прясно мляко. Прибавяте брашно докато се получи умерено гъста смес. Покривате съда със капак и го оставяте на топло да втаса. Останалото тесто се пресява, правите кладенче по средата и добавяте половин лъжичка сол. В друг съд смесвате яйцата, захарта, останалото мляко, ванилията и лимонената кора или есенция. Разбъркваме добре и добавяме към брашното заедно с втасалата мая. Тестото се меси като се разтегля настрани. Как да разберете дали тестото е готово? Тестото е готово като само започне да се отделя от плота или съда, в който го месите. Готовото тесто увивате в лек плат и го оставяте на топло да втаса. Втасалото тесто увеличава обема си до 3 пъти. Има различни форми за приготвяне на козунаци, така че импровизирайте. Важно е да знаете, че тестото не бива да заема повече от половината тава, в която ще се пече. Тавата трябва да е предварително намазана с масло, за да не залепва. Преди да започнете да печете козунака намажете го с разбито яйце и поръсете с захар на кристали или белени бадеми. В началото козунака се пече в силна фурна, а после в умерена. Когато получете златист загар по повърхността на козунака е време да го извадите от фурната. Козунаците се вадят от тавата топли.

0 comments:

Публикуване на коментар