сряда, 27 август 2014 г.

Катми

бърза и лесна рецепта за катми
Може би една от най-любимите закуски на всички това са катмите. Любопитно е, че те са българско национално ястие от Странджанския регион. Наподобяват палачинките и са много лесни за приготвяне и зареждат с положителни емоции от рано сутринта. 

Необходими продукти: 

60 г (1/2 пакетче) масло
200 – 400 г (1-2 чаени чаши) брашно
400 мл (2чаени чаши) вода
Щипка сол
5-10 г (1 малка бучка) мая
1 бр. жълтък

Начин на приготвяне:

С малко хладка вода първо се размива маята и към нея се прибавят брашното, солта и останалата част от водата. Тестото, което трябва да се приготви трябва да е малко по-гъсто от палачинковто. То се оставя да втаса, докато обемът му нараснее 2-3 пъти. Взимате смес с черпак и изливате катмите върху сач. Сачът за всяка една катма се намазва с мазнина и разбит жълтъ преди да изсипете от тестото върху него. Като се запече от едната страна (ще разберете дали е запечено по появяването на дупчици по повърхността), катмата се обръща, за да се запаче и от другата страна. След изпичането, намазвате катмите с масло и ги сервирате топли. Сладки или солени? - Изборът е ваш! Подходящи напитки към тях са айрян или фреш.

0 comments:

Публикуване на коментар